Euro Cynk

dodatki

Substancje żelujące w przemyśle spożywczym

2015-01-31 | Przemysław Zyskowski

frazy kluczowe: dodatki, przemysł spożywczy, żywność

(...) Skrobia modyfikowana chemicznie to różne substancje, które mają odmienne właściwości fizykochemiczne i funkcjonalności. Z tego powodu stosuje się je w różnych miejscach. Substancje żelujące różnią się bowiem od siebie i to znacznie. Skrobia utleniona jest w Polsce najbardziej popularna. Wytwarza się z niej przede wszystkim desery mleczne i owocowe. Innej skrobi używa się do produkcji majonezów, sosów czy margaryn (...)

Żelowanie przemysłowe

2014-01-11 | Zbigniew Świąder

frazy kluczowe: dodatki, przemysł spożywczy, żywność

(...) Przemysł spożywczy korzysta z bardzo wielu propozycji, dzięki którym nasze jedzenie może nie tylko dłużej postać, ale jednocześnie jest lepsze pod względem samego stanu skupienia. Nikt nie chce, aby jedzenie wylewało się po otwarciu słoika czy innego naczynia. Dlatego do wielu produktów spożywczych dodaje się skrobię modyfikowaną Żelpol. Jest to podobny składnik, który znajduje się w ziemniakach. Modyfikacja polega jedynie na (...)